Thursday, December 8, 2011

Social Studies Chap 7 & 8 Short Q/A

Ch.7: British Arrival in Sub-Continent
Long Q/A
Q1: Why did British open their centres in India?
Ans: The British opened their trade centers in India to expand their trade. For this purpose the 1st trade center was established in 1608 A.D at Surat near Bombay. The company did not trade but also indulged in local political affairs. By getting facilities by Mughal Kings. British continued their conspiracies against Muslims and with the passage of time they became rulers of sub-continent.
Q2: Why was Sirajuddaula not like the company’s employees?
Ans: Sirrajuddaula was not liked by East India Company’s employees because Sirajuaddaula followed the policies of Ali Vardi Khan. Ali vardi khan advised Sirajuddaula not to allow British to keep army or build forts in Bengal. Sirajuddaula fought against British and snatched Qasim Bazar and red fort of William. So, Sirrajudduala was sign of alarm for British. That’s why they did not like him.
Q3: Give some reasons for the defeat of Sarajuddaula in the battle of Plassey?
Ans: Sirajuddaula was defeated in the battle of Plassey due to traitors like Lutf Khan and Mir Jafar. In battle field Sirajuddaula had an early success but then treachery and shameful faithfulness of Mir Jafar turned the tables on the Nawab. Withdrawal of the unit of many the Sardars produced panic in Nawab’s ranks and as result Clive won the battle.
Q4: What steps did Mir Qasim take to crush power of British?
Ans: Mir Qasim was appointed by British. In start he pleased British by providing them lands also transferred districts to East India company. After reassembling his army he crushed the rebellious sardars. Mir Qasim shifted his capital from Bengal to Bihar. He wanted to become strong enough. To be able to oust the British from India. Mir Qasim had become strong, but the British defeated him through intrigues with sardars.
Q5: How far if true that if Hyder Ali had not died after the 2nd masore war the history of India would have been written differently?
Ans: Hyder Ali was born in 1722 at masore. From early childhood he received through training in the art of welfare. Hyder Ali was great soldier, a great statesman and a large hearted person. His treatment towards Hindus was enviable. Hyder Ali conquered the adjoining territories and turned masore into a formidable kingdom. He sent his army under the leadership of Tipu to attack the fort of mangalore. The British were defeated and they ran away from mangalore. After it Tipu conquered the fort of Tanjore and defeated the British army and made many prisoners. Hyder Ali was inficting crushing defeats and forced Colonel Bailey. On his way to Arakot Hyder Ali fell ill and died. Hence, it is app to say that if Hyder Ali had not died history of India would have been written differently.
Q6: What measure did Fateh Ali Tipu take to oust the British and why did he not succeed?
Ans: After the death of Hyder Ali, his talented and lion hearted son ascended the throne of mysore in 1782. before dying Hyder Ali advised his son not to rest until the British had been hunted out of India. The war was still on when Tipu became the Sultan. He increased the tempo and inflicted defeat after defeat on the British. After some time the British and Tipu made a treaty by which they turned each other’s territories and the prisnors of war were released. Lard Wellesley attacked on Sarangapatam with a big army. The Sultan fought with great valour. His motto was ‘it is better to live for a day like a lion than to exist for 100 years like a jackal’. Unfortunately, the Sultan received a bullet in the head and died. When the English commander heared of the Sultan’s death, he cried with joy “Today India is ours”.
Ch.8: The Pakistan movement
Short Q/A
Q1: How did Pakistan movement start?
Ans: The Pakistan movement did not start abruptly. It grew out of necessity, slowly and gradually.
Q2: What steps did Hindus take after war of Independence?
Ans: The Hindus soon learnt English language, adopted the western way of living and occupied important government posts.
Q3: Who led Muslims in ‘Simla deputation’?
Ans: Sir Agha Khan led Muslims in Simla deputation.
Q4: When ‘Simla deputation’ took place?
Ans: Simla deputation took place on October 1, 1906.
Q5: When Muslims were granted the separate electorate right?
Ans: Muslims were granted separate electorate rights in 1909.
Q6: When Minto-Morley reforms were introduced?
Ans: It was enforced in 1909.
Q7: When was Indian National Congress founded?
Ans: Indian National Congress was founded in 1885.
Q8: Who advised Muslims to stay away from Congress?
Ans: Sir Syed Ahmed Khan advised Muslims to stay away from Congress.
Q9: When Muslim League came into being?
Ans: Muslim League came into being in 1906.
Q10: What were the objectives of Muslim League?
Ans: The objectives of Muslims league were to safeguard and promote interests of the Muslims of India and also strive for better understanding among different communities of India particularly the British.
Q11: When partition of Bengal happened?
Ans: The partition of Bengal happened in 1905.
Q12: Why Hindus were unhappy by partition of Bengal?
Ans: Because, they were not prepared to tolerate any such step which benefited the Muslims.
Q13: When partition of Bengal was annulled?
Ans: Partition of Bengal was annulled in 1911.
Q14: When Quaid-e-Azam joined Muslim League?
Ans: Quaid-e-Azam joined Muslim League in 1913.
Q15: What title was given to Quaid-e-Azam?
Ans: “Ambassador of Hindu-Muslim unity”.
Q16: When Lucknow pact drew up?
Ans: Lucknow pact drew up in 1916.
Q17: What was the purpose of Lucknow pact?
Ans: Both Muslims and Hindus wanted to get rid of British. So , it was need of time to be unite.
Q18: What Hindus accepted in Lucknow pact?
Ans: The Hindus accepted the right of separate electorate to the Muslims.
Q19: In first world war who sided with Germany?
Ans: In first world war, Turkey sided with Germany.
Q20: Which was the biggest empire at the time of first world war?
Ans: In first world war, Turkey was the biggest empire.
Q21: What promise was taken by British to Turkey?
Ans: The promise was that they would not do any harm to the Holy places of Muslims.
Q22: What Turkey was called mockingly?
Ans: Turkey was called “sick man of Europe”.
Q23: Who proved a great leader for Turkey?
Ans: Mustafa Kamal Ataturk proved great leader for Turkey.
Q24: What was Rowlatt Act?
Ans: After first world war , the British government enacted  a law know as Rowlatt act by which any person could be imprisoned without filling a suit against him.
Q25: Who led to anti-British demonstrations?
Ans: Rowlatt act led to country wide anti-British demonstration.
Q26: Who ordered to open fire on unarmed public?
Ans: A British army office, General Dyer opened fire on unarmed public.
Q27: When British government introduced constitutional reforms in India?
Ans: The British government introduced constitutional reforms in India in 1919.
Q28: Which incident set in motion a wave of hatered against British?
Ans: Incident of Jalianwala killings.
Q29: When Simon commission was sent by British?
Ans: The British sent ‘Simon Commission’ in 1927.
Q30: Who led Simon Commission?
Ans: John Simon led Simon Commission.

Q31: Under which chairmanship all parties got together?
Ans: All parties got together under the leadership of Moti Lal Nahru.
Q32: When Nehru report was forwarded?
Ans: After Simon Commission failure, Nehru report was forwarded in 1928.
Q33: Why Muslims were disappointed by Nehru Report?
Ans: Because, the report did not reflect the aspiration of Muslims.
Q34: What did Nehru Report clearly indicated?
Ans: The report clearly indicated that the inner mind of Hindus that they wanted to bring Muslims under control of them permanently.
Q35: Why Quaid-e-Azam gave his fourteen points?
Ans: To explain the view point of Muslims Quaid-e-Azam gave his fourteen points.
Q36: When Quaid-e-Azam gave his fourteen points?
Ans: In 1929, after Nahru report Quaid-e-Azam gave his fourteen points.
Q37: Who presided in annual meeting of Muslim League in 1930?
Ans: Allama Muhammad Iqbal presided in annual meeting in 1930.
Q38: When Allahabad meeting was held?
Ans: Allahabad meeting was held in 1930.
Q39: Which provinces was demanded by Allama Iqbal to be included in one state?
Ans: N.W.F.P, Punjab, Sindh and Balochistan should be combined in one state.
Q40: Where round table conferences were held?
Ans: Round table conferences were held in London.
Q41: Why did British call round table conferences?
Ans: Round table conferences were held to work out some of the problems that had disputed the political atmosphere of the sub-contnent.
Q42: Why congress started “Civil disobedience movement”?
Ans: “Civil disobedience movement” was started because government did not agree to their unjust demands.
Q43: When and where the 1st round table conference was held?
Ans: The 1st round table conference was held in London in December, 1930.
Q44: When communal award was enforced?
Ans: Communal award was enforced in 1932.
Q45: What was Poona pact?
Ans: Mr.Ambedkar could not withstand the pressure and finally signed a treaty known as “Poona pact”.
Q46: Where 3rd round table conference was held?
Ans: 3rd round table conference was held in November, 1932.
Q47: When a new law was enacted in sub-continent?
Ans: Government act of India was enacted in 1935.
Q48: Who won the elections after 1935 act?
Ans: Congress won the elections after 1935 act.
Q49: What happened to Urdu language after 1937 congress ministries?
Ans: Urdu was replaced by Hindi.
Q50: When did second world war start?
Ans: The second world war started in 1939.
Q51: When did Muslims celebrate “deliverance day”?
Ans: Muslims celebrated deliverance day on 22nd December, 1939.
Q52: Where annual meeting of Muslim league was held?
Ans: Annual meeting of Muslim league was held in Iqbal park.
Q53: When were Pakistan resolution was moved?
Ans: Pakistan resolution was moved on March 23rd 1940.
Q54: What were purposes of Cripps mission?
Ans: Cripps mission’s purposes were “take it or leave it principle”.
Q55: Who led the Cripps mission?
Ans: Sir Stafford Cripps led Cripps mission.
Q56: Why did Muslim league reject the proposal?
Ans: The Muslims league rejected the proposal because no guarantee was given that the right of Muslims would be safeguard.
Q57: Who was appointed viceroy of India in 1944?
Ans: Lord Wavell was appointed viceroy of India.
Q58: When general elections were held?
Ans: In the winter of 1945 elections were held.
Q59: Who won the elections in 1946?
Ans: Muslim league won the election in 1946.
Q61: Who were the members of cabinet mission?
Ans: Lord Patich Lawrence, Sir Stafford Cripps and A.V Alexander.
Q62: Who became the minister of finance?
Ans: Liaqat Ali Khan became the minister of finance.
Q63: Who was appointed viceroy of India on place of Lord Wavell?
Ans: Lord Mountbatten was appointed viceroy of India.
Q64: Who moved Pakistan resolution?
Ans: Molvi Fazal Haque moved Pakistan resolution.
Q65: In which paln partition of sub-continent was decided?
Ans: June 3 plan.
Q66: Which province was given an option to held a referendum?
Ans: N.W.F.P was given an option to held referendum.
Q67: Who became the chairman of boundary commission?
Ans: Sir Radcliff became the chairman of boundary commission.
Q68: When sub-continent was devided into parts?
Ans: On 14th, August 1947 subcontinent was divided into 2 parts.
Q69: Who was appointed as a first governor general of Pakistan?
Ans: Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah was the first governor general of Pakistan.
Q70: What were the principles of Quaid-e-Azam?
Ans: Principles of Unity, Faith and discipline.

Monday, December 5, 2011

Social Studies chap 9 and 10 short Q/A

Ch.9: Civic Life in Pakistan
Short Q/A
Q1: What is status of all human beings in eyes of law according to Islam?
Ans: All human beings are equal in the eyes of law according to Islam.
Q2: Where first Islamic Republic was founded?
Ans: The first Islamic Republic was founded in Madina.
Q3: At which principle Islamic state is based on?
Ans: The Islamic state is based on the principle of sovereignty of Allah.
Q4: In which areas Islamic states were extended?
Ans: Islamic state was extended till Spain, Middle East, Iran and whole of North          Africa.
Q5: In chaliphate at which manners state was run?
Ans: In chaliphate, the state was run in a true democratic manner.
Q6: Why laws are made?
Ans: Laws are made to regulate lives of human beings.
Q7: In olden times who made laws?
Ans: In olden times it was right of king to make laws for his nation.
Q8: In present time who makes laws?
Ans: In present time laws are made by the representatives of people.
Q9: What is meant by constitution?
Ans: A constitution is the basic document for guidance, regulation and   purposeful living of the people.
Q10: When “Objective Resolution” was passed?
Ans: Objective Resolution was passed in March 1949.
Q11: What “Objective Resolution” provided?
Ans: Objective Resolution provided guidelines to the framers of future     constitutions of country.
Q12: Did first constitution Assembly achieve its goals?
Ans: No, the first constitution Assemble could not achieve its goals.
Q13: When first constitution was introduced?
Ans: The first constitution was introduced in March 1956.
Q14: When first constitution was abrogated?
Ans: On October 7, 1958 the first constitution was abrogated.
Q15: When second constitution was given?
Ans: Second constitution was given in 1962.
Q16: When second Martial Law was imposed?
Ans: Second Martial Law was imposed in March 1969.
Q17: When general elections were held in Pakistan?
Ans: In December 1970 general elections were held in Pakistan.
Q18: When third constitution of Pakistan was framed?
Ans: Third constitution of Pakistan was framed in 1973.
Q19: How many members were included in committee?
Ans: 25 members were included in committee which framed 1973 constitution.
Q20: According to 1973 constitution which religion was declared as official        religion of Pakistan?
Ans: Islam was declared as official religion of Pakistan.
Q21: In 1977 who imposed Martial Law in Pakistan?
Ans: In 1977 General Muhammad Zia ul Haq imposed Martial Law in Pakistan.
Q22: When Martial Law of 1977 was withdrawn?
Ans: In December 1985 Martial Law was withdrawn.
Q23: Who became Prime Minister in 1985?
Ans: Muhammad Khan Junejo became Prime Minister in 1985.
Q24: When government of Junejo was dismissed?
Ans: Government of Junejo was dismissed in 1988.
Q25: How Zia ul Haq died?
Ans: Zia ul Haq died in an air crash.
Q26: Who dismissed the government of Benazir in August 1990?
Ans: President Ghulam Ishaq Khan dismissed the government of Benazir in 1990.
Q27: Who became Prime Minister after 1990 elections?
Ans: After 1990 elections Muhammad Nawaz Sharif became Prime Minister.
Q28: Who won the elections held in 1993?
Ans: Pakistan Peoples Party won the elections held in 1993.
Q29: When government of Benazir was dismissed again?
Ans: Government of Benazir was dismissed again in 1996.
Q30: Who won the elections held in February 1997?
Ans: PML(N) won the elections held in February 1997.
Q31: Who became Chief Executive in 1999?
Ans: General Pervez Musharaf became the Chief Executive in 1999.
Q32: When Pervez Musharaf became President?
Ans: Pervez Musharaf became president of Pakistan on June 21, 2001.

Q33: Who became Prime Minister on 22nd November 2002?
Ans: Mir Zafar Ullah Khan Jamali became Prime Minister on 22nd November 2002.
Q34: Who became Prime Minister after the resignation of Jamali?
Ans: After Jamali resignation Mr.Shujaat Hussain became Prime Minister.
Q35: When Shaukat Aziz became Prime Minister?
Ans: Shaukat Azia took over the charge of Prime Minister on 29-08-2004.
Q36: For what central government is responsible?
Ans: Central government is responsible for maintaining the unity and      independence of the country.
Q37: What is essential for national unity?
Ans: A strong central government is essential for national unity.
Q38: What is meant by Federal system of government?
Ans: The system in which provinces and center co-operate and work together for       the development of the country while retaining their respective autonomy is   called Federal system of government.
Q39: How president is elected?
Ans: The Senate and National Assembly in a joint session elect the president.
Q40: What is age limit for President?
Ans: President should be Muslim and not less than 45 years of age.
Q41: How Prime Minister is elected?
Ans: The prime Minister is elected by the majority members of the National Assembly.
Q42: What is meant by vote of “No-confidence”?
Ans: National Assembly can remove the Prime Minister by passing a vote of No-        Confidence against him.
Q43: What is meant by Parliment?
Ans: Parliament is supreme law-making body which has two houses.
1.     The National Assembly
2.     The Senate
Q44: How many general seats are there in National Assembly?
Ans: There are 272 general seats are in National Assembly.
Q45: How Speaker and Deputy Speaker of National Assembly are chosen?
Ans: The Speaker and Deputy Speaker are chosen by the Assembly.
Q46: What is minimum age limit to be voter in Pakistan?
Ans: Minimum age limit to be a voter is 18 years.
Q47: Who has more powers than Senate?
Ans: National Assembly has more powers than Senate.

Q48: What are major tasks of Parliment?
Ans: The major tasks of the Parliament is make laws in accordance with the     provisions of the constitution.
Q49: How Supreme Court is manned?
Ans: The Supreme Court is manned by a Chief Justice and a few other judges.
Q50: Who is constitutional head of Pakistan?
Ans: President is constitutional head of Pakistan.
Q51: How Governer is appointed?
Ans: He is appointed by the president in consultation with the Prime Minister.
Q52: How provincial budget is approved?
Ans: The provincial budget is approved by the concerned Provincial Assembly.
Q53: What is meant by High Court?
Ans: The highest judicial court in the province is known as the High Court.
Q54: Where judgment of High Court is challenged?
Ans: The judgment of High Court is challenged in the Supreme Court.
Q55: What are the main institutions of government?
Ans: There are three main institutions of government.
1.     Legislature
2.     Executive
3.     Judiciary
Q56: Why council of Islamic Ideology was set up?
Ans: To shape the country’s laws according to spirit of Islam, council of Islamic         Ideology was set up.
Ch.10: The United Nations
Short Q/A
Q1: When League of Nations came into being?
Ans: After World War I, League of Nations came into being.
Q2: When United Nations was formed?
Ans: After world was II, the United Nations was formed.
Q3: When United Nations came into being?
Ans: The United Nations came into being on October 24, 1945.
Q4: Where head quarter of United Nations is located?
Ans: The head quarter of United Nations is located in New York (America).
Q5: At which bank of river the head quarter of United Nations is located?
Ans: It is situated at the bank of River Hudson.
Q6: Which is main office of United Nations?
Ans: Secretariat is the main office of United Nations.
Q7: Who is the Secretary General?
Ans: The highest office in the Secretariat is that of Secretary General.
Q8: For how long Secretary General is appointed?
Ans: Secretary General is appointed for 5 years.
Q9: What is main responsibility of Secretary General?
Ans: The main responsibility of Secretary General is to implement the decisions         of the General Assembly.
Q10: At start how many members were there in General Assembly?
Ans: At start there were 50 members in General Assembly.
Q11: When meetings are held of General Assembly?
Ans: The meeting of General Assembly are held once a year in September.
Q12: What kind of decisions are taken in the Security Council?
Ans: Decisions pertaining to world peace and security are taken by Security Council.
Q13: How many members are there in Security Council?
Ans: There are 15 members in Security Council.
Q14: Which are permanent members of Security Council?
Ans: China, France, Russia, Great Britain and America are permanent members.
Q15: What is the important function of the Security Council?
Ans: To ensure world peace and security is important function of Security Council.
Q16: Where is the office of International Court of Justice?
Ans: The office of International Court of Justice at Hague in Holland.
Q17: How many judges are there in International Court of Justice?
Ans: There are fifteen judges in International Court of Justice.
Q18: For what Economical and Social Council responsible?
Ans: Economic and Social Council is responsible for carrying out the economic        and social activities of the United Nations.
Q19: What is meant by UNICEF?
Ans: It stands for United Nations International Children Education Fund.
Q20: What is meant by UNESCO?
Ans: It stands for United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization.
Q21: What does UNESCO believe?
Ans: UNESCO believes that by spreading education, advancing scientific         knowledge and respecting one another’s culture, human beings can rise    above petty selfish considerations.

Q22: Where is head quarter of UNESCO?
Ans: The head quarter of UNESCO is located in Paris.
Q23: Where is regional office of UNESCO for Asia?
Ans: The regional office of UNESCO for Asia is in Bangkok.
Q24: What is meant by F.A.O?
Ans: It stands for Food and Agriculture Organization.
Q25: Where is head quarter of F.A.O?
Ans: The headquarter of Food and Agriculture Organization is located at Rome.
Q26: What is meant by W.H.O?
Ans: It is meant by World Health Organization.
Q27: Which epidemics are cured by W.H.O?
Ans: Epidemics like cholera, malaria, typhoid, influenza are cured by W.H.O.
Q28: Where is head quarter of W.H.O?
Ans: The head quarter of W.H.O is located at Geneva.
Q29: What is meant by I.L.O?
Ans: It stands for International Labour Organization.
Q30: What are broad aims of I.L.O?
Ans: Its broad aims are to spread justice to ensure lasting peace, to improve the        living standards of labour community.
Q31: Where is head quarter of I.L.O?
Ans: The head quarter of I.L.O is located at Geneva.
Q32: When World Bank was instituted?
Ans: World Bank was instituted in 1945.
Q33: What is main function of World Bank?
Ans: The main function of World Bank is to provide loans on long term basis to          the developing nations to meet their foreign exchange requirements.
Q34: Where is head quarter of World Bank?
Ans: The head quarter of the World Bank is located at Washington.
Cloud Callout: Composed by:
Shahbaz Nadir Khan
(M.A, M. Ed, P.G.D)
 S.St, Computer Teacher

Ch.6: British Arrival in Sub-Continent
Short Q/A
Q1: What were the objectives of European Nations to travel?
Ans: The objectives of European nations to travel are following.
1.     To find new routes and new lands, to establish new colonies.
2.      To expand trade and accumulate wealth as well as knowledge.
Q2: When and where the 1st trade centre was established?
Ans: The 1st British trade centre was established in 1608 A.D at surat near Bombay.
Q3: Who got trade concessions by King Jehangir?
Ans: An English Ambassador Sir Thomas Rowe got many trade concessions    from the Mughal king Jehangir.
Q4: When king Jehangir gave concession to Sir Thomas Rowe?
Ans: King Jehangir gave concession to Sir Thomas Rowe in 1612.
Q5: Which king gave permission to British to build the city of calcutta?
Ans: King Aurengzeb Alamgir gave permission to build city of Calcutta.
Q6: When East India company was established?
Ans: East India company was established in the early years of 18th century.
Q7: Why East India company was set up?
Ans: It was set up to look after British trade activities in the sub-continent.
Q8: Which other countries set up trade centres in the sub-continent?
Ans: Other European nations i.e. Holland, Portugal and France also set up their         own trading centres in the sub-continent.
Q9: Which two nations fought for supremacy in trade?
Ans: French and British fought for supremacy in trade.
Q10: Which army was defeated at karnatak?
Ans: French were defeated at Karnatak.
Q11: Who were the bitterest enemies of Muslims?
Ans: Marhattas were the bitterest enemies of Muslims.
Q12: Who declared independence against Sirajuddaula?
Ans: The governer of Bengal , Ali vardi khan decleared independence against Sirajuddaula.
Q13: What Ali vardi khan advised Sirajuddaula?
Ans: He advised him that not to allow the British to keep army or build forts       otherwise Bengal will be lost.
Q14: Who were traitors who helped British against Sirajuddaula?
Ans: Lutf khan and Mir Jafar helped British against Sirajuddaula.
Q15: Which famous fight was fought between Sirajuddaula and Clive?
Ans: “Plassy” was fought between Sirajuddaula and Clive.
Q16: Who killed Nawab Sarrajudaula?
Ans: Nawab Sarrajudaula was killed by son of Mir Jafar.
Q17: Why Mir Qasim robbed everywhere?
Ans: To please the British , Mir Qasim robbed every where.
Q18: Which districts were transferred to East India Company?
Ans: The districts of Burdwan, Mindapur and Chittangong were transferred to   East India Company.
Q19: Where Mir Qasim shifted his capital?
Ans: Mir Qasim shifted his capital from Bengal to Bihar.
Q20: Who gave judicial rights to British?
Ans: Shah Alam gave judicial rights to British.
Q21: When and where Hyder Ali was born?
Ans: Hyder Ali was born in Mysore in 1722.
Q22: From when Hyder Ali received his training of art of warfare?
Ans: Hyder Ali received the training of art of warfare from early childhood.
Q23: Which pattern was adopted by Hyder Ali to organize his army?
Ans: He organized his army on the pattern of British and French forces.
Q24: When Tipu Sultan was born?
Ans: Tipu was born in 1750.
Q25: What was the age of Tipu when Hyder Ali became the ruler of Mysore?
Ans: Tipu’s age was 11 years when Hyder Ali became ruler of Mysore.
Q26: Who made the pact against Hyder Ali?
Ans: Marhattas , the Nizam of Hyderabad and British made a pact against Hyder Ali.
Q27: Why British conspired against Hyder Ali?
Ans: To avenge their defeat, the British conspired with Marhattas and the Nizam.
Q28: Which fort was conquered by Tipu?
Ans: Fort of Tanjore was conquered by Tipu.
Q29: Where Hyder Ali died?
Ans: Hyder Ali felt ill in Arakot and died.
Q30: When Tipu ascended at the throne?
Ans: Tipu ascended the throne in 1782.
Q31: What Hyder Ali advised Tipu?
Ans: Hyder Ali advised not to rest until the British had been hunted out of India.
Q32: Who were traitors who helped British against Tipu Sultan?
Ans: Mir Sadiq, Mir Ghulam Nabi and Diwan Purnia helped British against Tipu.
Q33: What was Motto of Tipu Sultan?
Ans: His Motto was “It is better to live for a day like a lion than to exist for 100 years   like a jackal”.
Q34: What did English commander say when Tipu Sultan died?
Ans: He said“Today India is our” when Tipu Sultan died.
Q35: What caused Tipu Sultan’s death?
Ans: He received a bullet in his head which caused his death.
Q36: When war of independence was fought?
Ans: War of independence was fought in 1857.
Q37: What caused the war of 1857?
Ans: The cause of war of 1857 has to be searched not in superficial causes, but        the deep-rooted human love for liberty and self rule.
Q38: Why Muslims hated to be ruled by alien forces?
Ans: Muslims had ruled the sub continent for centuries and now hated to be ruled by alien forces.
Q39: How cartridges made by British were covered?
Ans: The cartridges made by British were covered with fat of pigs and cows.
Q40: Why did British attack red fort?
Ans: They wanted to destroy the last symbol of unity among Muslims. For this   purpose the British attacked Red fort.
Q41: Who killed Bahadur Shah’s sons?
Ans: Bahadur Shah’s sons were killed by Major Hudson.
Q42: Who ordered a general Massacre?
Ans: General Nicholson ordered a general massacre.
Q43: Where Bahadur Shah died?
Ans: Bahadur Shah died in Rangoon, city of Barma.
Q44: What difficulties Muslims had to face after war of 1857?
Ans: The doors of government services, trade and business were closed on     them. They were forced to accept petty jobs as peasants, labours, water       carriers, fillers of inkpot and artisans etc.
Q45: What did Muslims do after 1857?
Ans: They struggled hard after 1857 and gained Pakistan on August 14, 1947.